Колко време трябва да натискате лепило за дърво

Всеки, който изгражда или ремонтира нещо от дърво, трудно може да направи без лепило за дърво. Практичното лепило е един от най-важните дърводелски инструменти от векове. Съвременните лепила за дърво са особено лесни за обработка и в зависимост от вида не изискват особено дълго време на пресоване. Някои дори никакви.

Натиснете за различно време в зависимост от лепилото за дърво

Както при почти всички потребителски продукти, и днес има голям избор от различни специални и специални видове лепило за дърво (6,49 евро на Amazon *). И в зависимост от вида, всяко лепило за дърво естествено има и свои специални свойства и условия на приложение. Когато се вземат предвид, това го прави особено полезен, но разнообразието от продукти също изисква подробно проучване на темата.

  • Прочетете също - Токсичен ли е лепилото за дърво?
  • Прочетете също - Как правилно да нанесете лепило за дърво
  • Прочетете също - Можете ли да изтъните лепило за дърво??

Относително централно свойство на всеки вид лепило за дърво е съответното време на пресоване. Винаги приблизително съвпада с така нареченото време на втвърдяване, т.е. времето, което е необходимо на лепилото за прехода от течно състояние в твърдо състояние. В рамките на този период от време детайлът трябва да се държи в целевата позиция или. точката на залепване също може да бъде коригирана.

Времето за пресоване обикновено се посочва точно в инструкциите за употреба за различните продукти. В зависимост от вида на лепилото времената се движат между 5 и 30 минути. В действие влизат следните влияещи фактори:

  • Кохезионна якост на лепилото (вътрешната му якост в зависимост от приложението)
  • Влажност и температура на околната среда
  • Съдържание на влага и текстура на дървото

Вид лепило за дърво

Следователно най-важният фактор за необходимото време за пресоване е видът на лепилото. Преди всичко, неговата специфична за вида първоначална адхезия играе роля. Основната разлика между стандартното бяло лепило portfilio и експресната версия.

Благодарение на формулировката си, експресните лепила се свързват по-бързо от обикновените бели лепила и следователно имат по-кратко време за втвърдяване - те преминават от течно състояние в твърдо състояние по-бързо. Това може да бъде особено полезно, ако детайлът ви е трудно да се фиксира с винтови скоби. Като правило за стандартните и експресни лепила важат следните времена за контакт:

  • Стандартно лепило: 15 до 20 минути
  • Експресно лепило: 5 до 10 минути

Влажност и температура на околната среда

Тези ориентационни стойности обаче се прилагат за нормални условия на околната среда - т.е.за температура около 20 ° C и влажност около 50%. Колкото по-влажно и студено е, толкова по-дълго е необходимо лепилото да изсъхне.

Влага и текстура на дървото

Същото е и с дървото: колкото по-влажно, плътно и богато на съставки, толкова по-дълго трябва да сте склонни да притискате детайла заедно.