Колко време акрилът трябва да изсъхне преди боядисване?

Акрилът е един от най-пестеливите и универсални материали за запълване на фуги, дупки, пукнатини и пролуки. Въпреки това, с очевидно бързото си изсъхване на повърхността, той се изкушава да бъде боядисан твърде бързо. Колко време акрилът трябва да изсъхне преди боядисване зависи от влажността, температурата и дебелината на слоя.

По-добре да изчакате по-дълго

Повърхността на акрилен пълнеж изглежда суха след около час. Материалът обаче изсъхва много по-дълго. За безопасно нанасяне на боята са необходими седмици, а не дни или дори часове.

  • Прочетете също - Маскиране преди боядисване за чист резултат
  • Прочетете също - боядисайте ленти и запечатайте плътно с помощта на акрил
  • Прочетете също - Съвети за боядисване на стая

За разлика от силикона, акрилът може лесно да се боядисва, когато е напълно сух, поради което често се избира като алтернатива. Не е подходящ обаче за фуги, които са постоянно изложени на влага, например под душа.

Ако условията за обработка са оптимални, специализираните компании очакват време на изчакване от поне една седмица. Този период обаче се дължи най-вече на времето, необходимо на клиентите, и съдържа остатъчен риск от щети, които могат да бъдат предявени. Следните са определени като оптимални условия:

  • Външна и обработваща температура 23 Gard по Целзий
  • Относителна влажност петдесет процента
  • Стабилни, малко променливи външни условия по време на сушене (+/- 10%)
  • Пълна сухота през целия сух сезон

Ако има отклонения, времето за сушене ще бъде пропорционално по-дълго. 28 дни се изчисляват като краен и безопасен времеви прозорец за акрил.

Регулирайте състоянието на всички работни повърхности и оборудване

Температурите на обработка винаги трябва да бъдат между пет и 35 градуса по Целзий. Този температурен диапазон се отнася до повърхностите, температурата на въздуха и самия материал. Например, ако акрилът е бил съхраняван в хладно мазе, той трябва да се аклиматизира за няколко дни на мястото на употреба.

Колкото по-ниски са температурните разлики между всички замесени и докоснати вещества, толкова по-хомогенен и по-бърз акрил изсъхва. Боядисването твърде рано неизбежно води до по-късно напукване на слоя боя.

С професионален инструмент за изглаждане на фуги, повърхността на акрила може да бъде подготвена по-точно за по-късно боядисване. Обичайната практика да оформяте с палец или пръст оставя себум на повърхността, който може да попречи на цвета, когато се залепи.

Съвети и трикове Като правило, много професионалисти изчисляват един ден време на сушене на милиметър дебелина на акрилния слой. Така нареченият бързо втвърдяващ се акрил също се нуждае от поне дванадесет часа на милиметър дебелина на слоя.