Най-добрият начин за огъване на медта зависи от сплавта

Медта може да се огъва студена или гореща, в зависимост от вида на сплавта. Легираната мед и сплавите с цинк, никел или калай лесно се огъват студени. Сплавите с алуминий и високи пропорции цинк или калай, месингът, трябва да се нагряват силно.

Студено или меко отгряване

За производството на медни тръби или листове, съдържащи мед, обикновено се избират сплави, които могат да се огъват студени. Въпреки това, медта губи своята якост в резултат на деформация. За медни материали с високо съдържание на цинк или калай, температурата на прекристализация от 750 до 950 градуса по Целзий трябва да бъде надвишена по време на процеса на огъване.

 • Прочетете също - Огъване на скоби за канали
 • Прочетете също - Огъване на тръби от неръждаема стомана
 • Прочетете още - Безплатно огъване с универсална машина за огъване

За някои специални работи по огъване трябва да помислите за огъване с помощта на меко отгряване. Този метод е подходящ, когато ръчно приложената сила на огъване е недостатъчна. За изработка на модели или други много филигранни проекти за огъване, като спирални завои или плоски медни детайли, често се препоръчва огъване с предварително меко отгряване.

Огъване на мед чрез меко отгряване

 • Газова бутилка / патрон / газова връзка на къщата
 • Огнеупорни клещи за огъване или огъваща машина
 • Извийте лагер или умрете
 • Горелка на Бунзен
 • Задържане на форцепс
 • работни ръкавици
 • Ножовка, гъвкава или електрическа лисича опашка
 • Запалка или кибрит

1. Изрежете детайла

Преди огъване трябва да въведете своите медни детайли в дължините или размерите, които ще бъдат използвани по-късно. Използвайте ножовка, електрическа лисича опашка или флекс.

2. Пуснете горелката Bunsen в действие

Свържете плътно маркуча за газ към вашата горелка Bunsen. Отворете крана за газ и запалете пламъка. Използвайте отвора на клапана, за да регулирате пламъка до около 500 градуса по Целзий, което обикновено съответства на отваряне на клапана от една трета до половина.

3. Хванете детайла

В зависимост от процедурата поставете медния детайл в клещите за огъване или огъващата машина или хванете краищата с клещи и ръкавици.

4-ти. Меко отгряване

Първо задръжте детайла в пламъка на върха на завоя и го завъртете или преместете в кръг или подвижен. Когато използвате клещи за огъване или машини за огъване, внимавайте за огнеупорни компоненти.

5. Контролирайте отоплението

Започнете да огъвате, когато медта започне да потъмнява в отопляемите зони. Прекъсване на отоплението, когато медта вземе синкавия цвят. Опитайте се да завършите огъването в една или повече от двете работа.

Съвети и трикове винаги издърпват студеното огъване в меката отгряване, тъй като тя получава стабилност на медта по-силна.