Колко често трябва да размразявате и почиствате фризер?

След продължителна употреба във фризерите се образува лед и трябва да се размрази. Редовното размразяване спестява енергия и разширява функционалността на фризера. В зависимост от устройството и местоположението, ледът трябва да се размразява няколко пъти в годината.

Редовното размразяване спестява енергия

Фризерът трябва да се размразява веднъж или два пъти годишно. Ако устройството се намира в помещение с повишена влажност, то трябва да се освобождава по-често от леда. Образуването на лед вътре в устройството показва кога е време за размразяване. Първо не оставяйте слоя лед да стане твърде дебел, така че вашият фризер да не се нуждае от твърде много енергия за пълен капацитет на замразяване.

  • Прочетете също - Почистване на фризера - Най-добрите почистващи продукти и методи
  • Прочетете също - Фризер или фризер
  • Прочетете също - Поставете хладилника и фризера един върху друг

В зависимост от инструкциите на производителя, фризерите не винаги трябва да бъдат напълно размразени. Тук трябва да е достатъчно ледът да се отстранява от вътрешните стени на всеки два месеца с помощта на стъргалка за лед. След това стените се втриват с влажна кърпа и топла вода. Функциите на устройството за размразяване могат да бъдат намерени в инструкциите за експлоатация на фризера.

Почистване след размразяване

Най-добре е винаги да комбинирате размразяване с почистване на фризера. Не използвайте никакви агенти, които съдържат етерични масла или органични разтворители. Те атакуват пластмасовите части във фризера и ограничават тяхната функция в дългосрочен план. Измиващото мляко надрасква повърхностите. Мек почистващ препарат за сапун или вода с малко течност за миене е идеален за почистване на вътрешността. Когато почиствате, не забравяйте дренажния отвор за водата за размразяване, ако има такъв в устройството. Почиства се лесно с памучен тампон или препарат за почистване на тръби.

Устройството не трябва да бъде свързано към захранването, докато устройството се почиства. Има риск от токов удар веднага щом водата за почистване попадне в електронните компоненти на фризера.

Ръководство за бързо почистване

  • Извадете храната от уреда
  • Изключете устройството или издърпайте щепсела
  • Оставете леда да се разтопи и отстранете водата
  • Почистете старателно устройството
  • Изсушете напълно интериора
  • Включете устройството и програмирайте температурата на охлаждане
  • След достигане на температурата на охлаждане (минус 18 градуса) напълнете устройството
Съвети и трикове Много съвременни фризери имат функция за автоматично размразяване. Те имат нагревателен елемент. Той затопля охлаждащите перки, предотвратявайки образуването на лед изцяло или поне забавянето му за дълго време. Тази автоматична система спестява досадната задача за размразяване.