Как да почистя пералната си машина?

Както всеки друг домакински уред, пералнята се нуждае от почистване от време на време. Това поддържа своята функция и чистите перални машини предотвратяват миризмата на прането поради натрупания варовик и замърсявания. Тази статия ще ви разкаже какво всичко за пералната машина трябва да се почиства редовно и как най-добре да продължите.

Основно почистване

Вземете парцал, малко топла вода и малко препарат и първо избършете всички външни части на машината.

  • Прочетете също - Почистване на помпата в пералня
  • Прочетете също - Редовно почиствайте уплътнението на вратата в пералнята
  • Прочетете също - Почистете старателно уплътнението на вратата в пералнята

След това почистете илюминатора и много внимателно гуменото уплътнение. Тук много бързо може да се натрупа много мръсотия. Тази мръсотия също може да създаде лоши миризми с течение на времето, когато се измие в барабана на пералната машина. Също така внимателно почистете гуменото уплътнение на илюминатора.

След това избършете вътрешността на барабана с парцала и малко препарат и отстранете всички замърсявания, които може да са се натрупали там. Като правило обаче вътрешността на барабана трябва да е много чиста.

Отделение за препарат

Извадете чекмеджето за перилен препарат и го почистете много внимателно. Особено в отделението за омекотител, трябва да внимавате за залепване. Остатъците от перилен препарат и омекотители трябва да се отстраняват редовно, в противен случай машината може да не получи достатъчно вода.

Също така обърнете внимание дали дюзите не са поставени погрешно. Ако откриете следи от варовик, които са трудни за отстраняване, можете също така да накиснете чекмеджето за перилен препарат в разтвор за отстраняване на котлен камък за няколко часа.

След това почистете старателно отделението в отделението за препарат. Остатъци от перилен препарат и следи от варовик могат също да бъдат намерени тук.

Почистващ препарат за пералня

Като помощ срещу лоши миризми можете лесно да пускате пералнята с препарат за почистване на пералнята. Тези почистващи препарати старателно премахват всякакви замърсявания и повечето отломки в пералната машина, които могат да причинят неприятна миризма.

Трябва също така да си създадете навик да миете белите при 90 ° C поне веднъж или два пъти месечно. Това убива бактериите и избягва много лоши миризми предварително.

Почистването с оцетна есенция вместо почистващ препарат също е възможно, но често по-малко ефективно.

Съвети и трикове Бъдете внимателни, когато използвате оцет - никога не трябва да предозирате! Освен това винаги поставяйте силни киселини (препарат, оцет) директно в барабана и никога в отделението за перилен препарат, тъй като силните киселини могат да унищожат пластмасовите части.