Как да изчислим коляното на вашия строителен проект за дома

Пръчката за коляно на къща е съществена част от използването на пространството на тавана. Височината му до голяма степен определя колко голямо е усещането за пространство. Начинът, по който го изчислявате за оптимално използване на пространството, зависи от различни фактори.

Изчислете правилно коляното

Ако искате да надграждате върху вашия имот, вашият проект е обект на редица разпоредби и ограничения. По отношение на височината на сградата те обикновено са:

  • Прочетете също - висока пръчка на коляното или пълен под?
  • Прочетете също - Как да изолирате колянна пръчка
  • Прочетете също - Как да облечете пръчка за коляно
  • местен план за развитие
  • определенията на измеренията, заложени в кода за изграждане на държавата във вашата държава

Планът за местно развитие обикновено предвижда специфични размери или диапазон от размери, които са разрешени за височината на стрехите и билото за хармонично интегриране в изображението на селището. В строителните разпоредби на различните федерални провинции от своя страна има различни определения кога тавански етаж се счита за пълноценен.

Що се отнася до пръчката на коляното и нейната височина, в различните региони на Германия се прилагат различни дефиниции за изчисление. Трябва да вземете това предвид при планирането му. Това, което обаче се прилага еднакво навсякъде, е долната му граница. Обикновено се изчислява от горния ръб на суровия таван на последния етаж. Където височината на коляното свършва обаче, не винаги се определя по един и същи начин. Понякога горната граница е долният ръб на гребена, понякога теоретичното пресичане между стената на коляното и горния ръб на гредите.

Вземете възможно най-много жилищна площ от тавана

Ако искате да извлечете възможно най-много полезна жилищна площ от тавана си и да имате свободен избор на наклон на покрива, можете по принцип да изчислите пръчката на коляното толкова високо, колкото искате. В повечето случаи обаче в плана за развитие е посочена максимална височина на коляното поради естетически пропорции. С височина на коляното над 1,5 метра, таванският етаж също се счита за пълен етаж със 100% допустима жилищна площ.

За по-използваема жилищна площ, разбира се, е изгодно да поддържате наклона на покрива възможно най-нисък. При размер под 30 ° дължината на коляното, разбира се, е по-малко важна, отколкото при стръмните ъгли. Недостатъкът тук е, че достъпното пространство само постепенно се създава навътре и като цяло се намалява.

За да постигнете възможно най-добрата връзка между наклона на покрива и височината на коляното, най-добре е да изпробвате няколко примера, като използвате чертежи на хартия. С вярна по мащаб схема на тавана си, можете да използвате линийка и да зададете квадрат, за да направите точните опции видими.