Как да смените лампата на аспиратора на готварската си печка

Фактът, че изведнъж се озовете в тъмнината, без да подозирате зло, също може да се случи при печката. В крайна сметка нормалните източници на светлина с ограничен живот са интегрирани в аспираторите като осветление. Промяната на крушата всъщност не е ракетна наука - ще ви покажем как да го направите.

Точки за отбелязване при смяна на лампата в аспиратора

Първата стъпка, която трябва да направите, преди да смените лампата на аспиратора, е да идентифицирате източника на светлина. Но преди да предприемете действия, първо изключете захранването. В зависимост от модела на аспиратора, се използва определен тип източник на светлина, което разбира се трябва да се има предвид при получаване на замяна. Като правило в аспираторите се използват следните типове:

  • Прочетете също - Как да смените лампата на аспиратора
  • Прочетете също - Колко често трябва да сменяте въглеродния филтър на аспиратора
  • Прочетете също - Как да смените въглеродния филтър на аспиратора
  • Халогенни крушки
  • Неонови тръби
  • LED крушки

В по-старите устройства обикновено все още ще намерите конвенционална халогенна крушка. По-модерните модели обикновено са оборудвани с по-икономични LED средства. Неоновите тръби се използват по-рядко.

Новата лампа трябва да съвпада със старата в някои точки - ако не сте сигурни, най-добре е да вземете точно същата лампа като старата.

Ако обаче искате да преминете към по-икономичен вариант, например от халоген към LED, можете да направите и това. Трябва само да се уверите, че новата лампа има същото потребление на напрежение като старата. Разбира се, основата на лампата също трябва да се побере. Типът на основата на лампата, т.е. цокълът, е стандартизиран според DIN - така че трябва да обърнете внимание само на съответната маркировка (за обикновените битови крушки за лампи това обикновено е маркировката „E 27 “)

Сменете лампата

За да смените, трябва да отворите корпуса на аспиратора. Можете да получите достъп до вътрешността на корпуса, като свалите долната изпускателна решетка от държача. Обикновено се закрепва с прости пружинни скоби, които могат да се откачат и по-късно да се закрепят отново на ръка. Като правило осветителната система се намира в предната част на корпуса. Често това е снабдено и със защитно покритие, което също се държи на място чрез пружинни скоби или винтове.

Ако достъпът до лампата е безплатен, първо проверете дали крушката наистина е изгоряла. Можете да разпознаете издухана крушка по треперенето, защото счупена, светеща тел в стъклената крушка. Окабеляването на осветителната система също може да се е разхлабило и трябва да се свърже отново.