Как да възстановите стара дървена ракла

Стара дървена ракла е не само практична, но и много декоративна. Твърде добре е да гниете в мазето или на тавана. Използвайте старата си дървена ракла разумно, разбира се само след като е била ремонтирана.

Най-важните стъпки при обновяването на стария дървен сандък

Стара дървена ракла може да се превърне в наистина декоративна мебел след ремонт. Преди това обаче първо трябва да се възстанови. Това се прави в няколко стъпки:

  • Прочетете също - Обновяване и възстановяване на мебели от иглолистна дървесина
  • Прочетете също - Как да възстановите дървените мебели сами - най-добрите техники
  • Прочетете също - Изградете сами дървена ракла според ръководството за строителство
  • разглобявайте гърдите, доколкото е възможно
  • премахване на стари слоеве боя
  • Очистване или шлайфане
  • Обработвайте железни части
  • Ако е необходимо, заменете или заменете липсващи или повредени части. ремонт
  • Нанесете защитен слой глазура или восък

Подготвителната работа и премахването на стари слоеве боя

Частите, които могат да се развият, трябва да бъдат демонтирани. Това не е така при всички дървени сандъци, но може да улесни работата там, където има подвижни компоненти. След това боята трябва да слезе надолу, ако има един или повече слоеве боя. През последните десетилетия някои сандъци трябваше да се примирят с няколко слоя боя, някои от тях в най-авантюристичните цветове. За да премахнете старите слоеве, трябва да шлайфате дървото с подходяща шлифовъчна машина. Повърхностите трябва да бъдат освободени от остатъци от стара боя равномерно и напълно. В определени моменти може да има смисъл да се работи на ръка, вместо с машина. Уверете се, че всички ръбове и ъгли са в перфектно състояние. След това избършете останалия прах. Но не използвайте никакви почистващи препарати.

Третирайте железните части и дефектните зони

Ръждата трябва да се отстрани от пантите и други железни части. Можете да направите това със стоманена четка. След това можете да осигурите на железните части защитен слой, за да не се образува толкова бързо нова ръжда. Ако някои парчета дърво липсват или са повредени твърде много, можете да ги поправите или замените с подходящо парче дърво в правилния цвят. заменете дефектните части.

Последваща обработка на дървената повърхност

Повечето хора избират да оставят дървения сандък в естествения му цвят. За защита можете да използвате например глазура от дървесно масло. Това е много лесно за прилагане. Алтернатива се състои от подходящ восък, който може да се нанесе като защитен слой.