Как можете сами да направите лепило за дърво

Всички говорят за DYS - и това в момента е идеалистично хоби в много домакинства. Изправени пред лудостта на производството и потреблението, мнозина се връщат да правят сами приборите си с това, което е там. Можете също така сами да направите лепило за дърво сравнително лесно.

Направете сами лепило за дърво

Човекът е участвал в производството на лепило много рано в историята на цивилизацията. В ранните напреднали цивилизации на Египет или Гърция лепилата са били използвани в различни форми за простото, трайно фиксиране на твърди предмети. В историята на дърводелството следните естествени материали са се доказали като функционални за залепване на дърво:

  • Прочетете също - Можете ли да изтъните лепило за дърво??
  • Прочетете също - Как да си направите водоустойчиво лепило сами
  • Прочетете също - Токсичен ли е лепилото за дърво?
  • Glowin
  • казеин

Класическите видове лепило за дърво (6,49 евро за Amazon *) са базирани на тези материали. В съвременната търговия със строителни материали се продават предимно само лепила за дървесина на базата на синтетични смоли.

Ако искате да направите свое собствено лепило за дърво по съображения за опазване на околната среда, за консумация и самоефективност, можете да използвате гореспоменатите лепилни суровини с повече или по-малко усилия.

1. Лепило за жар

Глутиновото лепило е до 20-ти. Това беше обичайното дърводелско лепило през 19 век. Глутинът е хидролизираният протеин от животински вещества. За да се направи лепило, то традиционно се вари от животински кости (или кожи). Hardcore DYSler може да се опита да направи самият глутин чрез варене на кости или кожи, но за да направите това, свареният глутин трябва да се изпари и изсуши. Много по-лесно е разтварянето на наличния в търговската мрежа желатин (приблизително същият като суровия глутен) или перли от глутен във вода.

2. Казеиново лепило

Казеиновото лепило се състои от казеин - млечен протеин - и гасена вар. Теоретично можете да направите казеиново мляко сами, като го загреете и добавите оцет или друга киселина за денатурация. Това ще отдели казеина и ще се уталожи. Това, което остава, е суроватката. След това казеинът трябва да се измие във филтър с вода и изопропанол за почистване. По-лесно е да се получи казеин (без сирище!) За изсушаване на нискомаслена извара.
За да направите лепило с казеин, просто трябва да го смесите с гасена вар.

Направете сами лепило за дърво с декстрин

Друг DYS вариант за производство на лепило за дърво работи с декстрин, разграждащ продукт, направен от нишесте. За да го спечелите, всичко, което трябва да направите, е сила (напр.Б. Царевично нишесте) във фурната при 180 ° C за около. Загрейте за 20 минути. Смесете 4 супени лъжици от това с 5 супени лъжици захар, 5 супени лъжици оцет и загрейте всичко на водна баня.