Как да дезинфекцирам вашия мобилен климатик

Точно като климатик в автомобил, мобилният климатик в жилищната зона трябва да се почиства редовно. Това обслужва както функционалността на климатика, така и здравето на чувствителните потребители. Преди всичко дезинфекцията може да бъде полезна, за да се избегне увреждане на здравето.

Защо да дезинфекцираме климатика?

Дезинфекцията на предмети от ежедневието играе прекомерна роля в нашето обсебено от хигиената общество. Дезинфекцията на климатична система не е толкова спешна, колкото предлагат производителите.

  • Прочетете още - Кой мобилен климатик е подходящ за големи стаи?
  • Прочетете също - Как да запечатаме прозорците за мобилен климатик?
  • Прочетете също - Как да почистите мобилния си климатик

Независимо от това, вирусите, гъбичките и бактериите могат, разбира се, да се развият поради натрупването на кондензирана влага в устройството. И по този начин не напълно изпускане на въздух в стаята. За повечето от тях това всъщност не е проблем, най-много зацапаната миризма, която може да се появи, може да бъде досадна. Като правило са достатъчни следните мерки за почистване:

  • Измивайте въздушния филтър на всеки 2 седмици
  • Дезинфекция на изпарителя веднъж годишно, за предпочитане в началото на работния сезон

Въпреки това, ако имате чувствителни дихателни пътища поради алергии, определено можете да се възползвате от по-задълбочено - т.е. дезинфекция - редовно почистване. Страдащите от алергия могат да се придържат към следните мерки:

  • Измивайте и дезинфекцирайте въздушния филтър на всеки 1-2 седмици
  • Дезинфекция на изпарителя веднъж годишно

В противен случай също не е лошо да почиствате от време на време корпуса на устройството и изпускателния маркуч. Тук обаче е достатъчно влажно избърсване отвън. С маркуча за отработен въздух, който е положен навън, страдащите от алергия не трябва да се притесняват, че замърсеният с въздух въздух се вдухва в стаята. Маркучът обаче трябва да е без течове.

Как да дезинфекцирам климатика

Има специални спрейове с пяна за дезинфекция на климатик. Повечето са предназначени предимно за климатици за автомобили, но понякога могат да се използват и за климатици за мобилни къщи. По-добре е обаче да използвате агент изрично за климатични системи в къщи.

Не забравяйте да изключите устройството от захранването преди почистване.

Дезинфекцирайте въздушния филтър

За да дезинфекцирате въздушния филтър, можете също да го третирате със спрея по време на рутинно почистване на изплакване и да го оставите да изсъхне, преди да го поставите отново.

Дезинфекцирайте изпарителя

Когато дезинфекцирате изпарителя, трябва да използвате спрея няколко пъти и след всяко пръскане да оставяте климатика да работи на най-високо ниво за около четвърт час. След това е важно стаята да се проветри старателно.