Колко неравности може да има в ламинат?

Ламинатът се нуждае от равномерна, гладка повърхност. Допустимите отклонения на движение от повече от три милиметра неизбежно водят до счупване на канали и езици. Докато повечето замазки са достатъчно равни, разликите във височината на подовете като килими и дърво могат да бъдат твърде големи. Нивелирането може да се извърши по различни начини.

Неравности на места и в цялата стая

Ламинираната настилка понася разлики във височината до три милиметра. Колкото по-здрави са панелите, толкова по-голям е толерансът. При дебелина на ламинат до осем милиметра не трябва да се надвишава два милиметра. Тази разлика във височината трябва да се прилага както за отделни неравности, така и за целия план на пода.

  • Прочетете също - Компенсирайте неравностите в ламината с шумоизолация
  • Прочетете също - Избършете ламината без ивици
  • Прочетете също - Можете ли да поставите ламинат върху ламинат?

Ако ламинатът е поставен погрешно, той ще започне да отскача и да отстъпва. Ако отделни петна образуват кухини, те трябва да бъдат запълнени поне от ширината на два панела.

Как да изравним неравностите

Що се отнася до въпроса какво попада под ламинат, различните основи изискват професионално изравняване:

Ламинат върху замазка

В повечето случаи замазката създава достатъчна равномерност за ламиниран под. Ако разликите са твърде големи (от три милиметра), изолацията на ударния звук, която така или иначе е необходима, може да компенсира неравностите. Подложките от корк или влакна се разпределят съответно. От разлика във височината от пет милиметра, за изравняване на пода трябва да се приложи нова саморазливна замазка.

Ламинат върху килим

Ламинираният паркет обикновено може лесно да се полага директно върху стар килим. Килимът трябва да бъде приблизително със същото количество износване. Допълнителна изолация на ударния звук може лесно да бъде изпълнена с помощта на панели, които вече са покрити от долната страна.

Ламинат върху дърво

Дървените подове и основи като дъски трябва да са гладки като равнина. Ако се отстранят пирони и винтове, те не могат по-късно да се "изтласкат" и да повдигнат ламината отдолу.

Ламинат върху плочки

В допълнение към изолацията на ударния звук има смисъл да се запълнят ставите. Местоположение и прилягане на всяка плочки трябва да бъдат тествани за твърда седалка. Отново, подът може да бъде балансиран чрез прилагане на течност.

Съвети и трикове Когато полагате кабели под ламинат, предпочитайте фугите на стените на стените. В ръководството под повърхности, като например килер, кабелното напречно сечение трябва да има и под милиметровата игра за подземна и ламинатна база.