Как се режат павета?

По време на павета винаги има места, където паветата трябва да се режат. В случай на композитна инсталация, това са външните ръбове, в случай на дъгообразна инсталация, клиновидните разфасовки и, в случай на шарки, точното монтиране.
Всеки материал за павета има свои специфични характеристики, за които не само силата на материала е определяща. Трябва да изберете съответната техника на рязане.

Рязане на бетонова настилка

Ако полагате площ с бетон, първо оборудвайте цялата площ с цели камъни. По този начин можете да избегнете рязането, защото това спестява време. Когато тази област е завършена, започнете да режете. Можете също така да измерите дължината на заготовките с правило за сгъване. Въпреки това е по-ефективно и по-точно, ако в остатъка на празнината вмъкнете цял камък и маркирате отсечения ръб от двете страни с молив.
Можете да извършвате работата по рязане в „Направи си сам“ с моторен нож, оборудван с 230 карбидно острие за бетон. Тази работа издава много силен шум и създава много прах. Затова внимавайте да не разстроите съседите си и да носите предпазни средства за слуха. Каменният крекер е по-евтин, но не си струва да се купува, ако се използва само веднъж. Може да го вземете назаем или машина за мокро рязане от строителна фирма.
Ако работите с резачка, трябва да сте сигурни, че поставяте карбидното острие точно под прав ъгъл. Във вертикалните наклонени разрези причиняват широки фуги, които нарушават целия модел на фуги в повърхността.

  • Прочетете също - купувайте изтъркани павета евтино
  • Прочетете също - модели за полагане на павета
  • Прочетете също - Намиране на тротоарни плочи червено

Изрязване на настилка от естествен камък

Конвенционалните карбидни остриета не са подходящи за рязане на твърд камък като гранит. Ако полагате плочи от естествен камък, най-добре можете да ги надраскате от двете страни и след това да ги счупите върху кухина.
За да изрежете павета от твърд камък, обаче ви е необходима професионална машина или опитът на строителя на пътища в чупенето на камъни на ръка.

Изрязването на павета

Клинкерните павета се изрязват по размер, както при бетонната настилка, с твърд метален нож. Трябва обаче да позволите още по-голямо износване и следователно да избягвате ненужно много порязвания.
Също така използвайте голям нож за рязане с нож 230 или машина за мокро рязане. Не трябва да използвате крекера за камък върху клинкер, защото това би довело до неправилни счупващи ръбове.