Как се свива силиконът??

Силиконът предлага много добра защита за пространствата между вани, душ корита и мивки и стени. При обработката обаче трябва да се вземат предвид няколко неща, тъй като силиконът също трябва да може да издържа на напрежения, причинени от температурни колебания.

Силиконът като материал за защита срещу влага и напрежение

Фугите, изпълнени със силикон, предлагат многократна защита. От една страна, те предпазват плочките от проникване на влага и мръсотия. Силиконът като трайно еластичен материал обаче също така гарантира, че различните материали на плочките могат да се разширят и свият отново в случай на температурни колебания, без да причиняват щети. Важно е обаче уплътнителят да е бил правилно обработен и нанесен върху фугите. Има няколко неща, които трябва да имате предвид:

  • Прочетете също - премахване на силикон от ставите
  • Прочетете също - Отстранете силиконовите фуги с течност за миене
  • Прочетете също - Почистване на обезцветен силикон
  • правилното фугиране
  • Влажност и температура на въздуха по време на обработката
  • времето за сушене
  • напрежението върху ставите по време на сушене

Какво трябва да се наблюдава по време на обработката и времето за сушене

Силиконът е универсално приложим материал, който можете да използвате в много случаи, не на последно място поради своята еластичност. Когато сушите обаче, обърнете внимание на температурата и влажността. Само когато силиконовите фуги се втвърдят при оптимални условия, те предлагат адекватна защита срещу влага. Избягвайте прекомерна влага, натиск и контакт с мръсотия през това време, тъй като това може да деформира и замърси силиконовата маса. Още преди да почистите банята, определено трябва да изчакате, докато материалът изсъхне напълно.

За времето на изсъхване на силиконовите фуги

Очаква се време за съхнене около един ден за силиконов слой с дебелина приблизително. три милиметра. Най-добре е обаче да следвате инструкциите на производителя относно времето за обработка и времето за сушене. Много е добре, ако нанесете материала равномерно във всички фуги. Това ще придаде на силиконовата фугираща смес по-професионален вид. Освен това всички стави се втвърдяват едновременно. Това също така избягва разликите в напрежението. Също така е важно уплътнителят да бъде правилно обработен. Това се отнася по-специално за повърхностите на силиконовите фуги, които трябва да бъдат възможно най-гладки. Колкото по-гладка е повърхността, толкова по-малък е рискът от растеж на плесени. Редовното почистване и сушене също се улеснява много от гладките повърхности.