Защо горещата вода се натиска в тръбата за студена вода?

При включване на студената вода излиза само топла вода? Как може да бъде? Системите на тръбите за питейна вода понякога представляват най-странните явления. И най-вече варовикът или течовете са причината. Както вероятно и в този случай.

Когато горещата вода се натиска в тръбата за студена вода

Фактът, че топлата вода просто не иска да излиза при душ все още е доста често срещан проблем. Ако от всички точки на оттичане може да се изтегли само студена вода, причината е поне приблизително ясна - отоплението на питейната вода изглежда прекъснато по някакъв начин. Но как може да се случи така, че когато се поиска студена вода, да има само топла вода? Поне в първите няколко минути след отваряне на крана?

Тук обикновено имаме работа с теч в съответния фитинг. Независимо дали е фитинг с едноръкохватков смесител, двуръкохватка или термостатичен фитинг: водата от тръбите за студена и топла вода винаги се събира вътре в арматурата. Причината за проблема следователно е вероятно смесителните шлюзове на съответния тип клапан:

  • Смесителната касета (с едноръкохватки или двуръкохватки) или.
  • Термостатичният клапан (за термостатични фитинги)

Ако има течове в линията за подаване на топла вода на съответния шлюз за смесване, възможно е част от нея да изтече обратно в тръбата за студена вода, след като е изтеглена топлата вода. Когато студената вода се отвори, тази гореща вода, която е изтекла обратно, първо се изтласква от крана или. душовата глава. След известно време бездомната гореща вода ще изтече и ще последва нормална студена вода.

Ако изтичането на смесителната касета или. на термостатичния клапан е значително, други точки на отваряне също могат да бъдат засегнати от явлението, но там по-слаби, отколкото при "монтаж на проблем". Особено на другите точки за оттичане в същата стая (т.е. в допълнение към смесителя за душ в банята, също и при смесителя за мивка и в тоалетната), но вероятно дори и в пунктовете за оттичане в други стаи, някои горещи водата може да дойде, когато се изтегли студена вода.

И така какво да правя?

Повторното запечатване на течащ керамичен дисков уплътнителен елемент с едноръкохватка или двуръкохватка си струва да се опита само ако варовикови отлагания са ясната причина за липсата на затваряне. След това касетата може да бъде обезкалцирана, като се постави във вода с оцетна есенция. Нов теч обаче може да възникне в резултат на загубата на мазнина. Същото се отнася и за термостатичния вентил в термостатичните фитинги. Смяната на компонентите или дори на цялата арматура изцяло от самото начало обикновено спестява повече време и спестява нерви.