Става все по-популярен като подово покритие: бамбуковият под

През последните двадесет години материалът бамбук се превърна в истинска алтернатива на дървения паркет и другите подови настилки. Бамбуковият под е стабилен и декоративен и понася по-добре влагата, отколкото прекалената сухота.

Богат избор и голяма стабилност

Продуктовата гама от бамбукови подове, която се предлага днес, е също толкова широка, колкото и тази от дървен паркет. Твърдият бамбук се използва за производство на лента и индустриален паркет, както и на многослойни дъски за дъното на кораба или дъската.

  • Прочетете още - Дълги ленти паркет
  • Прочетете също - полагане на паркет
  • Прочетете също - Запечатайте паркета и спазвайте необходимото време за сушене

Въпреки повърхностната си твърдост, която е дори по-добра от дъба, бамбуковият под е еластичен и следователно много удобен за ходене. С правилните грижи и подходящ вътрешен климат животът на бамбуковия под надвишава времето, необходимо на бамбуковото растение да расте многократно.

Екологични и разнообразни

Бамбукът принадлежи към рода трева и е най-бързо растящото растение в света. Само след пет години стволовете се лигнифицират и са подходящи за преработка в бамбуков под. По този начин бамбукът осигурява особено добър екологичен баланс, тъй като широкомащабното изчистване и намаляване на запасите не играят роля.

Бамбуковият под може да бъде положен като паркет или под формата на панели или дъски. Може да се раздели на четири основни групи по отношение на визуалния си вид. Има хоризонтално обработени и пресовани бамбукови тръби, чиято текстура показва типичния бамбуков вид с характерните пръстени за растеж на бамбук. При вертикално обработения бамбук повърхността прилича повече на текстурите на дървото.

По отношение на цвета бамбуковият под изглежда необработен в нюансите на естествената светлина, жълтеникаво-бежов нюанс или в т. Нар. Светлокафяв, средно кафяв цвят. В рамките на този цветен спектър има много градации в зависимост от вида на бамбука и обработката като пара или отопление може значително да потъмни бамбуковия под. Не е възможно равномерното оцветяване на бамбуковите настилки.

Обърнете внимание на твърд основен слой и влажност

В случай на бамбуков под с носещ слой като многослоен паркет или бамбукови панели, нанесени върху дърво, е много важно повърхността да не е твърде мека. Бамбуковият под е твърд и в същото време еластичен, така че вдлъбнатините от падащи предмети остават на място, ако подложният слой, който е твърде мек, отстъпи.

Съвети и трикове Бамбуковият под може да понася добре влагата, например в банята. Повреди обаче могат да възникнат, ако влажността е твърде ниска, какъвто е случаят със сух отоплителен въздух.