Така се полага бамбуков паркет

Полагането на бамбуков паркет изисква много опит и умения. Тук можете да прочетете за важното.

Полагането изисква професионални умения

Бамбукът е естествен материал, който изисква известни умения и голям опит, когато полагате като подова настилка. Като правило бамбукът е залепен по цялата повърхност - плаваща инсталация е възможна в някои области, но по-скоро изключение.

  • Прочетете също - сравнение на цените за бамбукови настилки
  • Прочетете също - Купете евтини бамбукови настилки
  • Прочетете също - бамбуков паркет над подово отопление?

При полагане са необходими както опит с материала бамбук, така и солидна оценка на местните условия, подпочвата и възможното излагане на различни метеорологични условия (колебания в температурата и влажността). В повечето случаи инсталацията ще се извърши от специалист.

Стъпка по стъпка към бамбуковата настилка

  • Паркетни елементи
  • подходящо лепило
  • Шпатула за нанасяне на лепило

1. Проверка на подпочвата

Преди да залепите паркета, подът трябва да бъде внимателно проверен - той трябва да бъде чист, сух, без пукнатини и напълно равен. Може да се наложи да направите подобрения тук преди полагане.

Преди да започне монтажа, бамбуковият паркет трябва да се съхранява в стаята поне два дни, за да се адаптира към температурата и влажността на помещението. Полагането може да се извършва само в температурен диапазон от 18-20 ° C, всяко подово отопление трябва да бъде изключено и замазката трябва да е охладена. Влажността трябва да бъде между 50 и 65% - както по време, така и след монтажа.

2. Нанасяне и полагане на лепило

По цялата повърхност се нанася лепило, подходящо за основата и в нея се полагат бамбуковите подови елементи. Компенсаторите винаги зависят от очакваните колебания в температурата и влажността, но обикновено са около 10 до 15 mm.

3. завършване

След втвърдяване на лепилото, поставеният бамбуков паркет може да се шлайфа, след което отделните елементи все още трябва да се съединят: това се прави със смес от фугираща смес и шлайфащ прах.

Това може да бъде последвано от по-нататъшно третиране с масло или восък.

Съвети и трикове Бамбуковият паркет е много чувствителен - както към механични повреди, така и към пряка слънчева светлина, което може бързо да доведе до избледняване. Следователно трябва да прикрепите филцови подложки към тежки мебели и да предпазите пода възможно най-много от пряка слънчева светлина. Влажността във всички помещения винаги трябва да бъде между 50 и 65%, дори по време на отоплителния сезон.