Къде да поставите радиатора под наклонения таван?

Ако искате да преустроите тавански етаж за жилищни цели, трябва да се справите и с проблема с отоплението. Подово отопление на тавана би било идеално. Ако това не е възможно, единствената възможност е да поставите радиатора под наклонения таван.

Кое място е подходящо за радиатор?

Радиатор под прозореца

Най-евтиното място за радиатор под наклонения покрив е пространството под наклонен прозорец на покрива, фронтон или мансарден прозорец. Тук въздушната циркулация е най-ефективна поради малко по-студения въздух на прозореца.

Радиатор на коляното

Повечето наклонени тавани имат колянна пръчка. Това е парчето от вертикално тухлена стена, върху която лежи покривната конструкция. Височината на пръчката на коляното е различна. Колкото по-висока е съществуващата пръчка на коляното, толкова повече подово пространство има отдолу. Тъй като радиаторите се предлагат от височина 20 см, ниската колянна пръчка е подходяща и за закрепване. За да се отдели необходимото количество топлина, то трябва да бъде съответно по-дълго.

Радиатори на фронтонната стена

На фронтонната стена има достатъчно място, за да поставите сами по-голям радиатор. Често е единствената права стена в тавана, макар и ограничена отстрани от два наклонени тавана. Следователно фронтонната стена е идеална и за инсталиране на мебели или рафтове между наклонените тавани. Следователно трябва да регулирате пространството само с радиатор в изключителни случаи. Дори ако понастоящем не искате да инсталирате сами мебели в наклонения покрив, по-късен проект е свързан със значителни допълнителни усилия.

Алтернативно стенно отопление

Топлината се излъчва директно от стената. За това напълнените с вода отоплителни намотки се полагат директно върху наклонения покрив, след което се измазват или облицоват с гипсокартон. Това е същата система, както при подово отопление с топла вода. Предимството тук е, че няма радиатори в и без това ограничената площ на тавански апартамент.

Съвети и трикове Размерът на необходимия радиатор зависи от съответната нужда от топлина. Стойност от около 100 вата / кв.м се е утвърдила като насока за необходимата мощност в нови сгради и в стари, топлоизолирани сгради. Можете да намерите по-подробни таблици в Интернет.