За какво да внимавате, когато използвате ръчна бормашина за кладенци

За много собственици на имоти пробиването на кладенец на ръка е привлекателна опция, която е лесна за изпълнение. Усилието и резултатът стоят и падат с заетата или закупена ръчна бормашина. Идеалният диаметър, тегло, аксесоари и дължина на връзката зависят от редица фактори.

Набиване или пробиване на кладенци и дълбочина на подпочвените води

На първо място, важно е да се реши дали да се създаде трамбоващ кладенец или пробит кладенец. В повечето случаи частните сондажни кладенци избират много по-евтин кладенец за забиване на пилоти. В над осемдесет процента от всички терени в Германия нивото на подпочвените води позволява този тип кладенци.

  • Прочетете също - завинтване с бормашина
  • Прочетете още - Шлайфане с бормашина
  • Прочетете също - Смяна на бормашината в бормашина

Дълбочината на местните подпочвени води трябва да бъде поискана от отговорния доставчик на вода и / или от бюрото за гражданско строителство. Свредлата за ръчна бормашина, удълженията на свредлата, които трябва да бъдат прикрепени, трябва да бъдат заети или закупени с един метър по-дълго, за да се вземат предвид всякакви сезонни вариации.

Избор на най-добрия диаметър

Очевидно най-малкият възможен диаметър на ръчната бормашина звучи като по-малка сила на пробиване. Това обаче често е заблуда, тъй като почти винаги има камъни, особено в горните слоеве на почвата. Колкото по-малък е диаметърът на ръчната бормашина, толкова по-голям е рискът големи камъни да прекъснат пробиването и в най-лошия случай да направят това невъзможно.

Препоръчителният минимален диаметър е дванадесет сантиметра. По отношение на необходимото усилие максималният диаметър трябва да бъде ограничен до 18 сантиметра. По принцип за сондажни кладенци трябва да се използват по-големи диаметри между 15 и 30 сантиметра. По-малки диаметри не се препоръчват.

Полезни аксесоари

За дълбочини на пробиване от пет метра или повече се препоръчва специален държач на пръта. Той предотвратява падането на отделни части на свредлото в отвора за пробиване, когато удълженията се изтеглят и демонтират. Ако ръчна бормашина се използва няколко пъти, може да е полезно да се изострят отново спиралните режещи ръбове. Ако заточите режещите ръбове сами, трябва да внимавате да не повредите никакви профили, които действат като задници.

Съвети и трикове Когато обмисляте дали да купите или заемете ръчна бормашина, всяка предвидена последваща работа може да улесни решението. С ръчната бормашина можете например да създадете дупки за оградни стълбове, да създадете вертикални дренажни канали или да изкопаете точкови основи.